Specalist

Ron Vierhout

E-mail

ron.vierhout@yellowant.nl

Telefoon

0620299742

Zo start je met online marketing

Online marketing is tegenwoordig onmisbaar voor bedrijven die succesvol willen zijn. In deze gids leer je de basisbeginselen van online marketing voor beginners. We gaan in op verschillende aspecten van online marketing, zoals SEO, SEA, social media, content marketing, en e-mail marketing. Ook bespreken we welke online marketingtools je als beginner het beste kunt gebruiken.

Wat is online marketing?

Online marketing is de verzamelnaam voor alle activiteiten die gericht zijn op het promoten van een product of dienst via het internet. Hierbij kan je denken aan zoekmachineoptimalisatie (SEO), zoekmachine adverteren (SEA), social media marketing, content marketing en e-mail marketing. In vergelijking met traditionele marketing is online marketing vaak goedkoper en effectiever.

SEO: Hoe optimaliseer je jouw website voor zoekmachines?

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Met SEO zorg je ervoor dat je website beter gevonden wordt in zoekmachines zoals Google. Dit doe je door bijvoorbeeld zoekwoorden te gebruiken die relevant zijn voor jouw bedrijf en deze op de juiste manier te verwerken in de content van je website. Ook is het belangrijk dat je website technisch goed in elkaar zit en dat er voldoende links van andere websites naar jouw website verwijzen.

5 belangrijke graadmeters voor seo (zeker niet de enige):

 1. Branding – linkbuilding: Branding heeft betrekking op de zichtbaarheid en herkenbaarheid van uw merk op het internet. Linkbuilding houdt in dat u links van andere websites naar uw eigen website verzamelt. Door middel van linkbuilding kunt u uw online aanwezigheid vergroten en de autoriteit van uw website verhogen, wat een positief effect kan hebben op uw SEO-rangschikking.
 2. Zoekwoorddichtheid: Zoekwoorddichtheid is het aantal keren dat een zoekwoord op een webpagina voorkomt in verhouding tot het totale aantal woorden op die pagina. Het is belangrijk om zoekwoorden strategisch te gebruiken en niet te overdrijven, omdat overmatig gebruik als spam kan worden beschouwd en uw rangschikking kan schaden.
 3. Kwaliteit tekstuele content: Zoekmachines waarderen hoogwaardige inhoud die relevant en nuttig is voor gebruikers. Het is belangrijk om inhoud te maken die goed geschreven en georganiseerd is en antwoord biedt op de vragen van uw doelgroep. Hoogwaardige inhoud kan leiden tot meer verkeer naar uw website en een hogere positie in de zoekresultaten.
 4. Techniek van de website: De technische aspecten van uw website, zoals de laadsnelheid en de structuur, kunnen een grote impact hebben op uw SEO-rangschikking. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw website technisch goed in elkaar zit en dat de zoekmachines uw inhoud gemakkelijk kunnen vinden en indexeren.
 5. Zoekintentie – doelgroep bereik: Bij SEO is het belangrijk om te begrijpen wat de intentie is van gebruikers die zoeken naar uw producten of diensten. Door deze intentie te begrijpen, kunt u inhoud maken die beter aansluit bij de behoeften van uw doelgroep en hen beter bereiken. Het is belangrijk om te weten wie uw doelgroep is en wat ze zoeken, zodat u uw inhoud kunt optimaliseren om aan hun behoeften te voldoen.

SEA: Effectieve zoekmachine-advertenties opzetten

SEA staat voor Search Engine Advertising, oftewel zoekmachine adverteren. Hierbij plaats je betaalde advertenties bovenaan de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google. Je betaalt dan per klik op jouw advertentie. SEA is vooral geschikt voor bedrijven die snel resultaat willen behalen of voor specifieke acties of producten die tijdelijk onder de aandacht moeten worden gebracht.

Waar je zoal op moet letten bij het starten van een SEA campagne:

 1. Relevantie van zoekwoorden: Het is belangrijk om relevante zoekwoorden te kiezen die overeenkomen met de zoekopdrachten van uw doelgroep. Door het kiezen van de juiste zoekwoorden en het opstellen van relevante advertenties, kunt u ervoor zorgen dat uw advertenties worden weergegeven aan de juiste doelgroep.
 2. Kwaliteit van advertenties: De kwaliteit van uw advertenties kan een grote impact hebben op het succes van uw SEA-campagne. Het is belangrijk om advertenties te maken die aansprekend zijn voor uw doelgroep en die relevant zijn voor hun zoekopdrachten.
 3. Biedstrategie: Uw biedstrategie bepaalt hoeveel u bereid bent te betalen voor een klik op uw advertentie. Het is belangrijk om een biedstrategie te kiezen die past bij uw budget en uw doelstellingen voor de campagne.
 4. Landingspagina: De landingspagina is de pagina waar gebruikers terechtkomen nadat ze op uw advertentie hebben geklikt. Het is belangrijk om een landingspagina te maken die relevant is voor uw advertentie en die gebruikers aanzet tot actie, zoals het kopen van een product of het invullen van een formulier.
 5. Monitoring en optimalisatie: Het monitoren en optimaliseren van uw SEA-campagne is essentieel voor succes op de lange termijn. Door het bijhouden van de prestaties van uw advertenties en het aanpassen van uw strategie waar nodig, kunt u uw ROI maximaliseren en uw SEA-campagne steeds verder verbeteren.

Social media: Vergroot je bereik via de verschillende kanalen

Social media is een belangrijk onderdeel van online marketing. Het is een effectieve manier om in contact te komen met jouw doelgroep en om jouw bedrijf te promoten. Er zijn veel verschillende sociale media kanalen, zoals Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Het is belangrijk om te weten welk kanaal het beste bij jouw bedrijf past en hoe je een succesvolle social media-strategie opzet.

Als je met social media aan de slag wilt gaan, hou dan rekening met de volgende punten.

 1. Strategie: Het is belangrijk om een duidelijke social media strategie te hebben die past bij uw doelstellingen en uw doelgroep. Door het kiezen van de juiste social media kanalen en het creëren van content die aanspreekt bij uw doelgroep, kunt u uw social media marketing succesvol maken.
 2. Consistentie: Het is belangrijk om consistent te zijn met uw social media activiteiten en regelmatig nieuwe content te plaatsen. Hierdoor kunt u uw publiek betrokken houden en uw bereik vergroten.
 3. Engagement: Het is belangrijk om in gesprek te gaan met uw publiek en hun reacties en vragen te beantwoorden. Dit kan leiden tot meer betrokkenheid en loyaliteit van uw volgers.
 4. Monitoring en analytics: Het monitoren van uw social media activiteiten en het analyseren van uw prestaties kan u helpen om uw strategie en content te verbeteren en meer te weten te komen over uw doelgroep.
 5. Advertenties: Social media advertenties bieden de mogelijkheid om uw bereik te vergroten en uw doelgroep beter te targeten. Door het opstellen van gerichte advertenties kunt u meer potentiële klanten bereiken en uw ROI maximaliseren.

Content marketing: Hoe creëer je waardevolle content voor jouw doelgroep?

Content marketing draait om het creëren van waardevolle en relevante content voor jouw doelgroep. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van blogs, video’s of infographics. Het doel is om de doelgroep te informeren, te inspireren en te betrekken bij jouw bedrijf. Met een goede content marketing strategie zorg je voor meer traffic naar je website, een betere positie in de zoekmachines en meer bekendheid voor je bedrijf.

 1. Strategie: Een succesvolle content marketing strategie begint met een duidelijk doel en een goed begrip van uw doelgroep. Het is belangrijk om content te creëren die relevant en waardevol is voor uw doelgroep en die hen helpt bij het oplossen van problemen of het bereiken van doelen.
 2. Kwaliteit: De kwaliteit van uw content is van cruciaal belang voor het succes van uw content marketing inspanningen. Het is belangrijk om content te creëren die goed geschreven is, visueel aantrekkelijk en relevant is voor uw doelgroep.
 3. Distributie: Het creëren van geweldige content is slechts een deel van de puzzel. U moet er ook voor zorgen dat uw content wordt gezien door uw doelgroep. Het is belangrijk om uw content te distribueren via de juiste kanalen, zoals social media, e-mailmarketing en SEO.
 4. Monitoring en analytics: Het monitoren van uw content marketing prestaties en het analyseren van uw statistieken kan u helpen om te begrijpen welke soorten content werken en welke niet. Dit kan u helpen om uw strategie aan te passen en uw content marketing te optimaliseren.
 5. Consistentie: Consistentie is belangrijk voor het opbouwen van een sterk merk en het behouden van de betrokkenheid van uw doelgroep. Zorg ervoor dat u regelmatig nieuwe content publiceert en dat u uw merkstem en -stijl consistent houdt over alle kanalen heen.

E-mail marketing: Verbind jezelf met je doelgroep

E-mail marketing is een effectieve manier om jouw doelgroep te bereiken en te binden. Het gaat hierbij om het versturen van gerichte en gepersonaliseerde e-mails naar jouw klanten of potentiële klanten. Het is belangrijk om relevante content te bieden en de e-mails op het juiste moment te versturen. Hierbij kan je denken aan een nieuwsbrief, promoties of herinneringen aan een verlaten winkelmandje.

 1. Doelgroep: Het is belangrijk om een goed begrip te hebben van uw doelgroep en wat ze willen van uw e-mailmarketingcampagnes. Door het segmenteren van uw lijst en het verzenden van gerichte berichten, kunt u de betrokkenheid van uw doelgroep verhogen.
 2. Content: De inhoud van uw e-mails is cruciaal voor het succes van uw campagnes. Het is belangrijk om inhoud te creëren die relevant is voor uw doelgroep en die hen helpt bij het oplossen van problemen of het bereiken van doelen.
 3. Design: Het ontwerp van uw e-mails moet aantrekkelijk zijn en de aandacht trekken van uw doelgroep. Zorg ervoor dat uw e-mails gemakkelijk te lezen en te navigeren zijn en dat uw branding consistent is met uw merk.
 4. Automatisering: E-mail automatisering is een geweldige manier om de betrokkenheid van uw doelgroep te verhogen en de efficiëntie van uw e-mailmarketingcampagnes te verbeteren. Door het opstellen van geautomatiseerde e-mails zoals welkomstberichten, verlaten winkelwagentjes en follow-up e-mails, kunt u uw doelgroep op het juiste moment bereiken.
 5. Analytics: Het meten en analyseren van uw e-mailmarketingcampagnes kan u helpen om te begrijpen wat werkt en wat niet. Door het volgen van belangrijke statistieken zoals open rates, click-through rates en conversieratio’s, kunt u uw strategie aanpassen en uw e-mailmarketing optimaliseren.

Online marketingtools voor beginners

Als beginner kan je gebruik maken van verschillende online marketingtools om jouw online marketing strategie te ondersteunen. Zo is Google Analytics een belangrijke tool om inzicht te krijgen in het gedrag van jouw websitebezoekers. Met Google AdWords kan je effectief adverteren in Google. Hootsuite is een handige tool om jouw social media kanalen te beheren en te monitoren. MailChimp is een populaire tool om e-mails te versturen en te automatiseren.

Hieronder een klein overzicht van tools (gratis en betaald) die je kunnen helpen als beginnende marketeer:

 1. Google Search Console: Deze gratis tool van Google biedt inzicht in de prestaties van jouw website in zoekresultaten. Het biedt nuttige functies zoals het identificeren van zoekwoorden waarvoor jouw website wordt weergegeven, het controleren van de indexering van pagina’s en het identificeren van crawl-fouten.
  Bron: https://search.google.com/search-console/about 
 2. Google Analytics: Deze tool is essentieel voor het bijhouden van de prestaties van jouw website en het meten van het succes van jouw online marketingcampagnes. Google Analytics biedt inzicht in belangrijke statistieken zoals het aantal bezoekers, de bron van het verkeer en de prestaties van specifieke pagina’s.
  Bron: https://analytics.google.com/analytics/web/ 
 3. Buffer: Met Buffer kan je al jouw social media-accounts op één plek beheren en inplannen. Deze gratis tool biedt basisfuncties zoals het inplannen van berichten en het bijhouden van statistieken.
  Bron: https://buffer.com/ 
 4. MailerLite: Deze gratis tool is ideaal voor het opzetten en beheren van e-mailmarketingcampagnes. Het biedt gebruikers een eenvoudig te gebruiken interface en tal van nuttige functies, zoals het bijhouden van open en klikstatistieken.
  Bron: https://www.mailerlite.com 
 5. Mailchimp: Deze tool is ideaal voor het opzetten en beheren van e-mailmarketingcampagnes. Het biedt gebruikers een eenvoudig te gebruiken interface en tal van nuttige functies, zoals het bijhouden van open en klikstatistieken.
  Bron: https://mailchimp.com/ 
 6. Canva: Als je zelf visuele content wilt creëren, maar geen ontwerper bent, dan is Canva een uitkomst. Deze gratis tool biedt sjablonen en ontwerptools om snel en gemakkelijk aantrekkelijke afbeeldingen te maken voor social media, e-mails en blogs.
  Bron: https://www.canva.com/ 
 7. Google Trends: Met Google Trends kan je trends in zoekopdrachten identificeren en inzicht krijgen in wat populair is in jouw branche. Deze gratis tool kan worden gebruikt om zoekwoordenonderzoek te doen en te begrijpen waar potentiële klanten naar op zoek zijn.
  Bron: https://trends.google.com/home 

Online marketing, onmisbaar voor je bedrijf

Het is duidelijk dat online marketing vandaag de dag onmisbaar is voor bedrijven die succesvol willen zijn. Met behulp van deze gids heb je een goed beeld gekregen van de basisbeginselen van online marketing voor beginners. Door gebruik te maken van verschillende online marketingkanalen en tools kan je jouw bedrijf op de kaart zetten en succesvol maken. Het is echter van groot belang om jouw online marketing strategie regelmatig te evalueren en te optimaliseren voor de beste resultaten. Blijf daarom altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van online marketing en pas deze toe op jouw bedrijf. Zo blijf je de concurrentie voor en behaal je de beste resultaten.

Wil je je marketing activiteiten liever uitbesteden, neem dan contact op en dan kijkt YellowAnt Marketing graag met je mee naar de mogelijkheden.

Gecategoriseerd in :

Dit bericht is geschreven door Ron Vierhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De laatste blogs van YellowAnt Marketing

YellowAnt Marketing biedt u:

 •   Inzicht - Hoe sta je er nu voor, en waar liggen de kansen
 •   Helderheid - Door duidelijke communicatie en goede structuur weet je precies wat je kunt verwachten
 •   Doelgerichtheid - Door duidelijke doelen te stellen weet je waarvoor je het doet.
 •   Kostenbesparing - Door alle kennis van YellowAnt Marketing in te zetten bespaar je uiteindelijk onnodige kosten
 •   Kennisdeling - Met de samenwerking met YellowAnt marketing heb je niet alleen een goede sparringpartner, maar leer je direct ook waarom en hoe wat gedaan wordt.

Kom in contact

Altijd geheel vrijblijvend